Frequently Asked Questions

Τι είναι η Μέδουσα;

Η Μέδουσα είναι το ψηφιακό αποθετήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας. Μία συνεχώς αυξανόμενη ψηφιακή ηλεκτρονική βιβλιοθήκη που συγκεντρώνει την πνευματική, ιστορική και πολιτιστική παραγωγή της πόλης της Βέροιας, της ευρύτερης περιοχής της Ημαθίας και όχι μόνο. Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2008. Η ψηφιοποίηση της συλλογής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «Ψηφιοποίηση Υλικού Δημόσιων Βιβλιοθηκών» του Επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιοποίησης στη χώρα μας. Μετά το τέλος του έργου η ΔΚΒΒ δημιούργησε το δικό της ψηφιακό αποθετήριο και συνεχίζει να ψηφιοποιεί υλικό με δικά της μέσα.

Τι συλλογές περιλαμβάνει;

Η Μέδουσα περιλαμβάνει τη Συλλογή Τοπικού Ενδιαφέροντος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, ένα πλούσιο και ενημερωμένο αρχείο με βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, χειρόγραφα, προφορικές ιστορίες, φωτογραφίες και άλλα για την Ημαθία. Περιλαμβάνει επίσης υλικό από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου (Σκήτη) Βέροιας, το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας, και το Σισμανόγλειο Μέγαρο Ελλ. Γεν. Προξενείου Κωνσταντινούπολης.

Γιατί να την χρησιμοποιήσω;

Προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε χιλιάδες ψηφιοποιημένα βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, άρθρα, ιερά κειμήλια, παλαίτυπα, φωτογραφίες, προφορικές ιστορίες, χειρόγραφα, κάρτ-ποστάλ, σπάνια βιβλία και άλλα από την πνευματική, ιστορική και πολιτιστική παραγωγή της πόλης της Βέροιας, της ευρύτερης περιοχής της Ημαθίας και όχι μόνο.

Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στη Μέδουσα;

Υπάρχουν πολλά σημαντικά τεκμήρια ιστορικής σημασίας. Αξίζει να αναφέρουμε το μοναδικό χειρόγραφο «Συναξάριο Σεπτεμβρίου – Φεβρουαρίου» του 1355. Το χειρόγραφο είναι παλίμψηστο δηλαδή έχει ξυθεί το παλιό κείμενο και έχει ξαναγραφτεί. Η αρχική γραφή είναι μεγαλογράμματη (7ου-8ου αι. και 10ου αι.) και το αρχικό κείμενο είναι πιθανότατα θεολογικού περιεχομένου. Η στάχωση αποτελείται από ξύλινες πινακίδες ντυμένες με δέρμα. Επιπλέον, όλα τα τεκμήρια, το καθένα για διαφορετικό λόγο, έχει τη δική του συναισθηματική αξία και βοηθούν στη γνωριμία με τον τόπο και το παρελθόν όλων μας.

Έχω στην κατοχή μου σημαντικό υλικό, μπορώ να το προσθέσω στη Mέδουσα;

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη βοηθά όσους ιδιώτες ή φορείς θέλουν να ψηφιοποιήσουν υλικό που έχουν στην κατοχή τους, εντάσσοντάς το στο αποθετήριό της, εφόσον φυσικά οι ίδιοι το επιθυμούν. Ελάτε σε επαφή με την βιβλιοθήκη (info@libver.gr ή στο τηλ. 2331024494).

Ποιο είναι το κόστος;

Η πρόσβαση είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους Όλο το υλικό που φιλοξενείται στη ΜΕΔΟΥΣΑ διοχετεύεται στη Europeana (www.europeana.eu) τη μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη ψηφιακή βιβλιοθήκη για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Πως γίνεται η επιλογή του υλικού που εισάγεται στη Μέδουσα;

Για τη Μέδουσα πρώτη προτεραιότητα είναι το υλικό που αφορά την τοπική ιστορία του Νομού της Ημαθίας. Δεν αποκλείεται όμως και άλλο υλικό σύμφωνα με τη σπουδαιότητα του τεκμηρίου.

Σε ποιον ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα;

Όλα τα τεκμήρια στο Ψηφιακό Αποθετήριο προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων, ύστερα από σχετική δήλωση, παραχωρεί στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας το μη αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και διάθεσης της ηλεκτρονικής μορφής του έργου του στο Διαδίκτυο, μέσω του Ψηφιακού Αποθετηρίου, για εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς, ιδιωτικούς και όχι για εμπορικούς σκοπούς.

Ποιος μπορεί να αναζητήσει, να πλοηγηθεί και να «κατεβάσει» υλικό από τη Μέδουσα;

Η Μέδουσα είναι ένα αποθετήριο ανοιχτής πρόσβασης. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε έχει μια σύνδεση στο διαδίκτυο μπορεί να αναζητήσει, να δει και να κατεβάσει το περιεχόμενό του, με εξαίρεση τα τεκμήρια για τα οποία δεν έχει παραχωρηθεί στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας το δικαίωμα δημοσίευσης και διάθεσης της ηλεκτρονικής μορφής του έργου του στο Διαδίκτυο.

Μπορεί υλικό που υπάρχει στη Μέδουσα να αποσυρθεί;

Ναι, μπορεί να αποσυρθεί, αν το ζητήσει ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων ή αν δεν καλύπτει τους σκοπούς του αποθετηρίου.

Τι άδεια χρήσης έχουν τα τεκμήρια;

Όλα τα τεκμήρια στη Μέδουσα προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για εκπαιδευτική, ερευνητική ή προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η συστηματική αποθήκευση ή εκτύπωσητων τεκμηρίων του αποθετηρίου καθώς και η οποιαδήποτε εμπορική χρήση τους.

Γιατί να κάνει κάποιος εγγραφή στη Μέδουσα, τι ωφελεί;

Οι χρήστες με την εγγραφή τους στη Μέδουσα μπορούν να επιλέξουν να λαμβάνουν ενημέρωση κάθε φορά που προστίθεται μια νέα εγγραφή σε συλλογές που έχει επιλέξει.

Πως γίνεται η online εγγραφή;

Για να εγγραφείτε στη Μέδουσα θα πρέπει από το κάτω αριστερό μέρος της οθόνης να επιλέξετε την επιλογή Συνδεθείτε στο - > Η Μέδουσα μου. Έπειτα θα πρέπει να κάνετε κλικ στην επιλογή Νέος χρήστης; Εγγραφείτε εδώ. Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση email στο σχετικό πεδίο και πατήστε το κουμπί Εγγραφείτε. Θα παραλάβετε ένα νέο μήνυμα το οποίο θα πρέπει να ανοίξετε και να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο επιβεβαίωσης ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται στο μήνυμα. Από τη στιγμή που θα μπορεί να ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση θα μπορείτε να συνδεθείτε στο Ψηφιακό Αποθετήριο.

Πως κάνω αναζήτηση στη Μέδουσα;

Οδηγός Αναζήτησης στη Μέδουσα »

Με ποιόν μπορώ να επικοινωνήσω για τεχνικά θέματα;

Μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας που υπάρχει στην αρχική σελίδα ή να επικοινωνήσετε με τον κ. Γιώργο Μπίκα στο τηλ. 2331024494 και στο email: geobikas@libver.gr